bekende surinamers!!!!
Door: Daniek
Blijf op de hoogte en volg Daniek
05 Maart 2007 | Suriname, Paramaribo
Gisteren zijn we na een lekker ontbijt met z’n allen op de fiets gestapt op weg naar de palmentuin. Volgens de berichten zou daar het Hindoestaanse feest Holi Phagua gevierd worden. Voordat we gingen heb ik nog maar even geïnformeerd wat we nou eigenlijk gingen vieren… Holi Phagua is het feest van de lente/oogst en ze vieren dat het goede het kwade overleeft.
Bij aankomst in de palmentuin werden we verwelkomt door een Hindoestaanse familie met enorm veel gekleurde poeder. Na een paar minuten zaten wij dus al helemaal onder. We hebben de hele dag genoten van alle optredens die er waren; zanggroepen, de Indiase miss Suriname, Chinese draken en Afrikaanse muziek. Daarnaast hebben we heerlijk genoten van de lokale hapjes en drankjes (Parbo bier). Het was echt heerlijk, alleen zo jammer dat wij nog steeds niet weten hoe wij dat voor elkaar moeten krijgen. Wij zijn eigenlijk nog niet verder gekomen dan Hollandse kost en veel rijst.
Wij waren wel een echte eye-catcher vandaag. Wij waren ongeveer het meest gekleurd van alle mensen die er rond liepen en dat vonden de Surinamers natuurlijk erg leuk om te zien. Ik denk dat we ongeveer twintig keer op de foto staan en er is zelfs een stukje opgenomen voor de Surinaamse televisie. Gisteravond is het uitgezonde. De presentatrice van het programma heeft ons aangeboden om een cd-tje te maken van de opname, dus die zullen we binnenkort eens bellen. Rond half vier zijn we bij ’t Vat (plaatselijk terras) een overheerlijk, verkoelend ijsje gaan eten en toen zijn we weer naar huis gefietst. We zijn meteen onder de douche gesprongen om een poging te doen om die rotzooi weer allemaal van ons lijf af te krijgen. Na veel schrobben met de groene kant van een schuursponsje en veel Jif!!! heb ik alles eruit gekregen. Dus vandaag kon ik gelukkig schoon naar mijn stageschool.
Vandaag dus de eerste dag op de Sint Gertrudisschool. Aan het begin van de ochtend hadden we een gesprek met het schoolhoofd over alle regels en de gang van zaken daar op school. Daarna zijn we allemaal naar onze eigen klas gegaan. Ik ga de komende tijd stage lopen in klas 4B (groep 6), een klas met 32 kinderen, 16 meisjes en 16 jongens. De kinderen zitten allemaal twee aan twee in drie rijen in de klas. De klas heeft geen deur en het is dan ook erg lawaaiërig. Vandaag heb ik alleen nog maar gekeken hoe de leerkrachten hier lesgeven en welke stof de kinderen allemaal krijgen.. Ik heb een beetje door de klas gelopen om de kinderen hier en daar te helpen.
Ik merk wel dat de relatie tussen leerkracht en kinderen heel anders is dan in Nederland. Het lijkt wel of de kinderen heir bang zijn als je een keer iets tegen ze zegt en ze worden helemaal nerveus als ze een keer een complimentje krijgen (dat krijgen ze waarschijnlijk ook nooit). De kinderen vonden het wel heel leuk dat ik in de klas kwam en waren erg nieuwsgierig.
Verder viel me op dat het eigenlijk best een drukke bedoeling was en dat de kinderen in Nederland veel beter luisteren.. De leerkrachten hebben heir ook nog nooit gehoord van differentiatie en klaaropdrachten. Als je klaar bent moet je gewoon wachten tot de rest ook klaar is en dat kan soms wel ruim een kwartier duren. Op dat moment zitten de kinderen die klaar zijn gewoon te kletsen... Het is allemaal wel echt even wennen..
Nog even een berichtje voor mijn lieve klasje uit Dongen:
Ik vind het erg leuk dat jullie zoveel berichtjes zetten op de site, daar word ik echt vrolijk van en dat zorgt er ook wel een beetje voor dat ik jullie mis...
De kinderen zijn hier heel anders en moeten ook nog erg aan me wennen. Op de foto kun je de klas zien.. Maar natuurlijk blijven jullie de allerliefste klas!!!
Dikke kus van juf Daniek
Ik denk aan jullie.
Kus van Daniek
05 Maart 2007 - 20:15
Mama:
hallo schatje wat zie je er daar gezellig uit op die foto onder de gekleurde poeder, wel een leuke ervaring. ja jo natuurlijk moeten ze dan die buitenlanders hebben. het lijkt me wel erg wennen op die school en ik weet niet in hoe verre je je eigen inbreng in mag voeren. hoop dat het toch gezellig zal zijn in je klas maar beide partijen moeten natuurlijk wennen aan elkaar.ben benieuwd naar een foto van je mooie uniform. het was weer een gezellig verhaal en leuke foto's. dikke kus van ons xxxxxxxx -
05 Maart 2007 - 21:22
Kees (papa):
Hoi Daniek, lijkt me een dolle boel geweest op dat feest. Dit zou iets voor jouw moeder zijn met al dat buitenlandse eten. Wat zal die mager terugkomen.
Ik heb voor jou de minister van financien ruim 1000 euro lichter gemaakt via je belasting-aangifte.
Groetjes en een vette kus van je ouwe heer -
06 Maart 2007 - 11:36
Chantal Gr.6.H.Hart:
je zat wel erg onder met dat kleurstof of wat het ook was ik mis je heel heel heel heel heel heel erg en de klas naruurlijk ook groetjes enkusjes van chantal -
06 Maart 2007 - 11:46
Kianie Gr.6.H.Hart.:
lieve juf daniek wij missen u ook heel erg.
ik vind de foto's heel erg leuk.
ik heb je pagina bij mijn favoriete gezet.
groetjes Kianie Leemans
-xXx- :D -xXx- -
06 Maart 2007 - 11:50
Kianie Gr.6.H.Hart.:
als je terug komt dan heb ik een beugel .
want 27-03 moet ik elastikjes krijgen
28-03 moet ik nog iets doen en
29-03 krijg ik een buiten boort beugel dus dan ben ik de eerste van de klan met een beugel en ik ben dan beugelbekkie
groetjes en kusjes kianie leemans -xXx-:D ;D -xXx-
:D :D :D ;D ;D ;D -
06 Maart 2007 - 13:57
Monique Ensink:
Het lijkt wel carnaval !
Jullie worden nog beroemd daar in Suriname, je komt binnen een week al op TV !!
Hebben ze daar ook friet en frikandellen, of moeten wij die straks meenemen ? (ha,ha
Veel succes met je "nieuwe"klas !
Groetjes Monique -
06 Maart 2007 - 17:14
Joyce.gr.6.h.hart:
vol gens mijn hed jij het heel gezelig gehad holly feest. vind je de klas aardig heet er een kind joyce en zo ja wil je een foto van haar maken plz. ik mis je verschrikkelijk op school is het nou een beetje stil maar daar wen ik weer aan heel. de klas was in rep en roer toen jij maandag naar de vakantie er niet meer was
helemaaL GEEN SPOOR VAN JUF DANIEK DAN GINGE er een lampje branden ze is thuis zich aan het klaar maken voor suriname doei doei groetjes joyce jeffrey mist jou ook hoor -
06 Maart 2007 - 17:19
Joyce Gr 6 H. Hart:
bit staat achter ste voren dat was de les]
gidraa tneb jij
sejteorg ecyoj
de zin is jij bent aardig groetjes joyce -
06 Maart 2007 - 18:27
Jeanne Snoeren:
Hoi Daniek,
Wat een leuke foto's en het lijkt me een hele ervaring om daar te zijn.
Heb je nog veel regenbuien? Op de foto's ziet het weer er wel goed uit.Het lijkt me heel gezellig daar.Ik krijg nu ook wel zin om op vakantie te gaan.Ik blijf je volgen. Tot de volgende email.
Groetjes Tante Jeanne -
06 Maart 2007 - 19:02
Joyce.gr.6.h.hart:
je ziet er leuk uit op die foto ik wou dat ik daar waslekker gezellig feeste en lekker vies worden maar ik zit daar niet jij wel .is er nog veel regen gevallen ik hoop van niet ? op de foto~`s schijnt de zon ik mis je heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg -
07 Maart 2007 - 07:03
hoi daniek
hoe laat gaan de kinderen daar naar school . ik en de klas en de juf missen je heeeeeeeeeeeeeeeeeeel
erg mijn broer jeffrey verteld nou iets ik mis je heel erg groetjes jeffrey
jeffrey en ik joye missen je verschrikkelijk en dikke knufel joyce en jeffrey -
07 Maart 2007 - 15:26
Chantal Gr.6.H.Hart:
ik mis je heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg .en juf daniek wij hebben hand poppen gemakt he nou ruben en stan hun hand poppen gaan trouwen en vrijdag is de huwlijk leuk he goetjes van chantal -
07 Maart 2007 - 17:56
Chantal Gr.6.H.Hart:
en is kijken hoelang het nog duurd tot je komt wow zolang nog neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ik mis je erg kom snel terug xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxvan channie -
08 Maart 2007 - 19:05
Joyce Gr 6 H. Hart:
ik mis je heel erg en ik wil dfat je weer trug komt plz wij missen je zo erg
09 Maart 2007 - 11:43
Chantal Gr.6.H.Hart:
juffrouw ilvi heft de dikke meester jaap voor geleze en het was leuk en oh ja vandaag gaan de hand pop van stan en de hand pop van ruben gaan trouwen -
09 Maart 2007 - 11:45
Chantal Gr.6.H.Hart:
groetjes en kusjes vanxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxchantal iiiiiiiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkkkkkk mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisssssssssssssssssssssssssssssssss jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee -
10 Maart 2007 - 11:17
Milan H. Hart:
Hoi Juf Daniek is het leuk daar? Hier wel hoor!Ik mis je wel heel erg. En zeker de Meester (J)aap. En de dikke versie van Meester Jaap is ook heel leuk!
Ik hoop dat ik je snel weer
zie.
Veel Plezier!
Milan -
10 Maart 2007 - 13:19
Mama,:
hallo lieverd zo te horen gaat ie prima, volgens mij ga je al aardig mee in het tempo van de surinamers want elke keer als ik je hoor klink je zo lui! het is ook wel te merken aan de berichtjes op de site,meisje het wordt tijd dat je er weer wat opzet ik denk dat je genoeg mee maakt en we zijn ook benieuwd naar de kindjes van je school vooral groep 6 uit dongen denk ik zo. bel je maandag even. dikke kus van ons xxxxx -
11 Maart 2007 - 07:50
Jeffrey.gr6.h.hart:
ik ga kianie verkering vragen -
11 Maart 2007 - 11:16
Annemarie:
Hoi Daniek,
Aan de foto's te zien gaat het je daar lekker af. Went alles al een beetje? Het lijkt hier vandaag ook wel een beetje Suriname. Het is namelijk heerlijk weer met strak blauwe lucht. Voelen we ook een beetje hoe jij je daar voelt alleen de kleren zijn nog wat dikker. De klas ziet er lekker rommelig uit en zal voor jou inderdaad wel wennen moeten. We laten de Tiemen en Hylke de foto's altijd even zien en ze geven je een dikke knuffel! Veel succes verder en we houden je site bij. Groetjes Annemarie en de boys -
11 Maart 2007 - 17:50
Josine:
Hoi Daniek,
Ik vind het geweldig om op deze manier je belevenissen te kunnen volgen. Beroepsmatig (ik ben en blijf natuurlijk juf) ben ik ook wel erg geinteresseerd in de verschillen tussen daar en hier. We hebben een tweetal leerlingen vanuit Curacao op onze school gehad, daaraan was duidelijk te merken dat ze een heel andere benadering gewend waren van de leerkrachten dan bij ons, tja. Voorlopig zit er niet veel meer op, dan je aanpassen aan de cultuur daar, maar ik hoop dat je toch de kans krijgt om ook wat in te brengen van onze manier van omgaan met leerlingen, maar dat zul je met voorzichtigheid moeten doen. Verder heb ik het idee dat je volop meekrijgt van inheemse tradities en dat hoor natuurlijk ook bij zo´n reis/stage. Ik wens je nog heel veel plezier en ik blijf met regelmaat kijken op je site.
Groetjes Josine
PS Thea, wanneer vertrek jij ook alweer die kant op?
13 Maart 2007 - 13:38
Wilma & Ton:
hoi daniek
we zien als dat je het goed maakt daar.we hebben de site van thea gehad en hebben de foto"s gezien het is dolle pret daar.
nog veel plezier groetjes wilma & ton