au... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Daniek Snoeren - WaarBenJij.nu au... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Daniek Snoeren - WaarBenJij.nu

au...

Door: Daniek

Blijf op de hoogte en volg Daniek

02 April 2007 | Suriname, Paramaribo

He lieve vrienden en familie,

Het is alweer een tijdje geleden en de planning was om eerder een nieuw berichtje met foto's op de site te zetten, maar zoals je straks zult lezen kwam er even iets tussendoor...

Vorige week zaterdag hebben we ons voor het eerst gewaagd in het Surinaamse nachtleven. We zijn naar Starzz gegaan, een discotheek waar we al veel over gehoord hadden. Jammer genoeg was het niet zo druk, omdat ergens anders een groot feest was en er net een nieuwe discotheek geopend was waar heel veel mensen naar toe waren gegaan. Voor de eerste vier wijntjes mochten we meteen 40 SRD afrekenen (15 euro). Dit vonden wij aardig aan de prijs, dus hebben we besloten om wijn met een rietje te drinken. Dit ging ietsjes harder dan verwacht… We hebben de polonaise gedanst met Surinamers en we hebben heerlijk fout uit de maat gedanst.
Zondag heb ik lekker niks gedaan om me mentaal voor te bereiden op weer een week hard werken op de stageschool…
Maandag mocht ik meteen beginnen met het zelfstandig draaien van de klas. Eigenlijk zou ik pas dinsdag beginnen, omdat ik natuurlijk een week weggeweest was en niet wist waar de kinderen waren met de stof. Maar ik kwam maandag binnen en toen bleek dat Ami er niet was. Dus ik werd meteen op de proef gesteld. Die dag ging erg goed. Ik heb geprobeerd om de kinderen zoveel mogelijk positieve feedback te geven en ze ook te belonen met hun gedrag. Ik heb wel gemerkt dat mijn stem het zwaar gaat krijgen. Met zoveel lawaai om me heen is het vrij lastig om boven al die kinderen uit te komen, maar gelukkig vinden de kinderen het allemaal erg leuk wat ik doe waardoor ze toch goed luisteren.
Deze week heb ik eigenlijk niet heel veel gedaan. Ik ben donderdag en vrijdag weggeweest met de kinderen. Donderdag hebben we een bezoek gebracht aan Fort Zeelandia. Dit was vroeger een plek waar de slaven doorverkocht werden aan rijke plantage-eigenaren. Later heeft het nog gediend als fort voor de oorlog. Het was allemaal erg interessant, maar ik merk wel dat het weer je ontzettend moe en loom maakt. Het liefst zit ik de hele dag, want staan is gewoon heel vermoeiend. Ik wist niet dat ik zo sloom kon zijn….
Vrijdag zijn we naar het Kinderboekenfestival geweest. Dit festival stond in het thema van water. Ik vind het goed dat kinderen gemotiveerd worden om te lezen, maar de activiteiten hadden niet heel veel te maken met lezen. Het thema stond meer centraal dan de boeken. Dit is wel heel erg jammer, want de kinderen zouden meer gemotiveerd moeten worden om thuis te lezen. Daarnaast was het niet echt een succes, omdat het vandaag de hele dag hard geregend heeft. De festiviteiten waren allemaal buiten, dus binnen korte tijd was het één grote modderpoel. We hebben 3 keer een half uur een activiteit gehad en waren dus om tien uur klaar, maar we moesten toen nog wel anderhalf uur wachten want de bus kwam ons pas om half 12 ophalen. De kinderen werden wel heel vervelend en waren allemaal erg moe..
Buiten de stage hebben we niet veel gedaan. Woensdag moesten we de gehuurde fietsen inleveren. We hadden namelijk ergens anders goedkopere fietsen kunnen krijgen en die zouden aan het einde van de dag bij ons huis afgeleverd worden. Toen het busje met de fietsen voor kwam rijden, schrokken we nog al. Ook al waren ze dan de helft goedkoper, de kwaliteit was minstens drie keer zo slecht… Dus we hebben de fietsen weer meegegeven en zijn de andere fietsen weer op gaan halen. Echt handig van ons dat we niet eerst de andere fietsen zijn gaan bekijken, maar ja zo heb je weer een middag gevuld!
Donderdag zijn we na school op stap geweest met de moeder, haar man en vriend van Bibiche. Eerst zijn we naar de dierentuin geweest. Dit was een armoedige bedoeling. De hokken waren erg klein en onverzorgd. We waren bij de apen aan het kijken en daar zat een aap met neurotisch gedrag. Hij heeft de hele tijd heen en weer aan het hek geslingerd. Keer op keer weer dezelfde beweging. Ook hebben we nog slangen gezien die gevoerd werden met kleine jonge vogeltjes. Jammer genoeg hebben we niet gezien hoe deze beestjes verorberd werden… En niet te vergeten, een zwijn die lekker genoot van de urine van een vrouwtje (zie foto) Op een gegeven moment hoorden we net buiten de dierentuin gezellige muziek. We zijn toen even gaan kijken en zagen daar een klein bandje oefenen. Dit was erg swingend en leuk om te zien.
Daarna zijn we lekker bij ’t Vat geweest. Ik heb daar iets teveel biertjes op en overheerlijke friet met frikadellen gegeten. Daarna ben ik heerlijk in bed gaan liggen en heb ik mijn roes uitgeslapen…

Vrijdagavond zijn we naar discotheek Starzz geweest, mede om Daan het uitgaansleven van Paramaribo te laten zien. We gingen kaartjes kopen, maar toen bleek dat Daan er niet in mocht, omdat hij een driekwartbroek en slippers aanhad. Toen we vervolgens allemaal wegliepen, mochten we opeens toch naar binnen… We hebben tot ongeveer half 3 boven iets gedronken, omdat het nog niet echt druk was. Vervolgens zijn we naar binnen gegaan en hebben we gezellig gedanst met de Surinaamse mannen. Vorige week moesten we iedere keer één SRD voor de wc betalen, maar deze avond zat er niemand dus konden we zo doorlopen. Eefje en ik vonden het wel een leuk idee om deze taak over te nemen, dus hebben daar ongeveer een half uur wcjuf gespeeld. Iedereen betaalde netjes en totdat we weggestuurd werden, hebben we ongeveer 15 SRD opgehaald! Dat was weer een gratis drankje…
Zaterdag heb ik lekker uitgeslapen en verder niet heel veel gedaan.
Zondag kwamen de vader en stiefmoeder van Bibiche naar ons toe om het huis te bekijken. Ik had net een lekker eitje gegeten en wilde de was buiten op gaan hangen. Het had de hele tijd al geregend dus de tegels waren erg glad en ja hoor, daar ging ik vol onderuit! Ik belandde precies met mijn elleboog op de rand van de tegels waardoor er een heel gat in mijn elleboog zat. Bibiche en Jolien hebben mij verbonden en daarna ben ik even ik bed gaan liggen, want ik voelde me niet zo lekker. Het deed echt veel pijn. Toen ik later wakker werd, heb ik toch maar besloten om even naar de poli te gaan om te kijken of het gehecht moest worden en dat heb ik geweten. De dokter vond het wel nodig om het te hechten, maar wilde het eerst even ontsmetten met betadine. Maar dat was echt geen betadine, gewoon jodium. Eerst maakt hij om de wond schoon, wat al heel erg veel pijn deed, maar vervolgens spoot hij een hele hoop jodium gewoon vol in de wond (aaaaaaaaaaaaah). Ik moest me inhouden om hem niet te schoppen of slaan want het deed echt ontzettend veel pijn. Zo’n pijn dat ik bijna van mijn stokje ging… Vervolgens wilde hij er één hechting in doen, zodat als er een infectie ontstond de bacteriën er toch nog uitkonden. Hij kon me verdoven met twee spuiten of zonder verdoving even twee prikjes door mijn huid. Vooruit dan toch maar zonder verdoving. Het viel allemaal wel mee, want de jodium deed nog zo’n pijn dat ik die prikjes amper voelde. Daarna maar even gaan liggen op het bed, want ik moest weer even wat kleur krijgen.
Vandaag ben ik een dagje thuis omdat ik nog niet veel kan met mijn arm. Het is namelijk rechts dus lesgeven zit er sowieso niet in...

Nog even een berichtje voor de kids uit dongen:
He lieve klas,
Ik vind het erg leuk dat jullie nog steeds zoveel aan me denken. In de klas hier lees ik ook veel voor uit meester Jaap en zij vinden het net zo leuk als jullie. De kinderen hebben allemaal al een brief teruggeschreven en ik zal proberen om ze eerder naar Nederland te sturen. De film hebben ze nog niet gezien, omdat ze hier geen televisie en dvdspeler in de klas hebben. Ik moet nog even gaan bedenken hoe ik dat ga doen..
Verder is het hier erg leuk, alleen het weer valt een beetje tegen. Het regent veel. We koken zelf ons eten, dus we kunenn lekker Nederlands blijven eten. Donderdag heb ik vakantie en dan ga ik het binnenland in.
Dan is het nog maar een paar weekjes en dan ben ik alweer in Dongen. (28 mei kom ik terug).
Ik mis jullie ook. Dikke kus aan alle kinderen.

Dikke kus
Juf daniek

• 02 April 2007 - 15:22

Chantal Gr.6.H.Hart:

hoi juf daniek was het erg leuk in de dierentuin en dat is niet goed he als je valt maar juffrouw je hebt een fote gemakt van een varken die zit te plassen of niet en als het wel zo is vindt ik het goooooooorr maar je hebt het wel leuk gehad behalve het vallen dan ik mis je nog steeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeddddddddddddddddddddddssssssssssss kom snel terug xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx van chantal

• 03 April 2007 - 21:22

Jurgen:

hee joh!! hier hedde berichie nr 2, ja sorry maar vaker gaat da ding gewoon niet aan...wanneer kom je weer eens eten hiero? onee, je zit nogal ver weg he..hehe, nagoed, veel plezier nog daaro ennuh... dikke kus uit Dongen!!!!

• 04 April 2007 - 11:36

Mama:

nou moppie nog 1 nachtje slapen en dan zien we elkaar eindelijk weer lekker even kroepe jippie!!!ik heb er ontzettend veel zin in ondanks al het ongedierte en monique ook. ze kon de koffer ook al niet dicht krijgen'neemt ook veel te veel rotzooi mee! nou schat ga verder met pakken en zie je morgen dikke kus xxxxx

• 04 April 2007 - 21:18

Josine:

Hey Daniek,

Wat een taferelen heb je meegemaakt de afgelopen weken. Het is voor mij een hele tijd geleden dat ik de site nog eens heb bezocht, dus ik had veel te lezen en foto´s te bekijken.
    Vervelend van je elleboog, zo zie je maar, dat de verschillen in de gezondheidszorg groot kunnen zijn.
    Ik hoop dat je in je stage toch nog op een andere manier iets mee kunt geven aan de leerlingen, nu het lesgeven wel wat moeilijk of niet gaat. Misschien een leerling inschakelen als schrijfhulpje?
    Wel leuk dat je ook de kans krijgt om wat van de binnenlanden en gebruiken van het land te zien.
    Beterschap met je elleboog en zoals gezegd, probeer creatief wat van je stage te maken, dan komt het allemaal wel goed!

Oh ja, jullie mam had het de laatste verjaardag van de buuv´s over dat ze met je gesproken had over mijn werk. Nou, ik werk dus op Mytylschool Tilburg. Een school voor leerlingen van 3 - 20 jaar met een lichamelijke of meervoudige handicap. We kennen drie leerwegen, namelijke SO-VMBO, MLK en ZMLK. Als je meer wilt weten mag je me altijd bellen of mailen. We hebben een tekort aan invallers, dus als het je wat lijkt: stuur een open sollicitatie zou ik zeggen. Op de website kun je meer info vinden: www.mytylschooltilburg.nl

Thea, goede reis en geniet ervan in Suriname. En neem een tip aan van een andere heldin met allerlei ongedierte: je bent meestal groter dan die dingen, dus ze zijn waarschijnlijk banger van jou, maar dat vergeet ik ook altijd als ik oog in oog met ze sta.

Groetjes Josine

• 05 April 2007 - 13:38

Gerrit:

hoi daniek wat een spannende week heb je gehad. Alleen jammer van je elleboog. Hoop dat het snel weer beter gaat.
    P.s: Misschien dat de urine van het zwijntje ook naar lekkere wijn smaakt. Dat is veel goedkoper dan de biertjes.
    Groetjes de ouwe sok.

• 05 April 2007 - 17:49

Eefje Uit Suriname:

Hee die Daniek! Hou je het nog een beetje vol met me? Ik kom binnenkort een keer logeren, maar...dan moet je wel eerst je benen scheren! :)

• 05 April 2007 - 20:50

Je Vader:

Leuk dat je daar nog een centje kunt bijverdienen. Volgende keer moet je je toilettenue naar meenemen. Ik hoop dat je arm weer snel genezen is zodat je volgende week samen met je moeder van de excursie kunt genieten. Je moeder is nu naar je onderweg en zal inmiddels al wel geland zijn. Pas een beetje op haar en houdt haar vuit te buurt bij mannen met dikke lippen want daar heeft ze een zak voor.

Een prettige vakantieweek en een leuke excursie toegewenst.

Een dikke kus voor jou en je moeder.

• 06 April 2007 - 08:44

Joyce Gr 6 H. Hart:

hoi juf daniek
    ik heb gehoord dat je minder leuke week hedt gehad.ik vind het niet leuk dat je gevallen bent.en dat ze je zo veel pijn hedden gedaan ik hoop wel dat het weer iets beter gaat en dat ik je weer snel zie want ik mis je want juffrouw ilvy was ziek en kregen we weer een andere juf ze was wel leuk maar ja ze geven heletijd anders les maar jij gaf het zelfde les als juf ilvy en die manier vind ik gewoon vijn dus kom je weer snel trug want als juf ilvy ziek is dat jij dan in kan vallen.ik mis je wel hoor ik hoop je weer snel te zien want ik
    miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiis-je
    verschrikkelijk kom je snel weer trug

• 06 April 2007 - 11:51

Valerie:

nou juf daniek jij zit daar lekker in die pot.
    hoelang duurt het nog denk je dat je terug komt.
    jammer dat je net niet op chantal,s feestje kan komen.in ieder geval heb jij vast wel lol daar in suriname.onze juf is heel erg ziek dus hadden we de hele week jufrouw maartje gehad. en oja vrolijk pasen.eventjes 1 vraagje vieren ze in suriname soms ook pasen?????
    en heb je ook lekker inkopen gedaan of niet? en heb je al veel les gegeven op die school daar??
    nou we missen je heel erg en hopen dat je heel snel terug komt.
    xxgr valerie

• 08 April 2007 - 17:27

Coby:

Hoi Daniek,
    Fijn dat je moeder nu bij jou is,ze heeft je erg gemist, ze had er echt zin in, hopelijk heeft ze een goede reis gehad.
    Hoe is het met het ongedierte Tea,heb je al veel spuitbussen leeg gespoten?
    Fijn he, moeder en dochter weer samen,geniet maar lekker van jullie vacantie.
    groetjes van Coby en Gerrit

• 09 April 2007 - 11:40

Annemarie:

s je elleboog weer een beetje opgeknapt? Ja het zal hier allemaal wel een beetje anders gaan dan bij ons in de gezondheidszorg. Vermaken jullie je een beetje met tea en Monigue? Wel gezellig even dat je je eigen familie in de buurt hebt want die zul je soms wel even missen. Heeft Tea al wat leuke beestjes ontmoet? Ha ha ha. Leuk om te lezen wat je allemaal beleefd. Nog veel plezier daar met z'n allen en we lezen gauw weer even je berichten.
    Groetjes Bart en Annemarie en de boys

• 10 April 2007 - 06:56

Papi:

Ik vernam via sms dat jullie op excursie gaan. Voor alle reisgenoten een spannende excursie toegewenst.
    Voor mijn 2 vrouwen, vele dikke kussen.

• 10 April 2007 - 15:43

Chantal Gr.6.H.Hart:

hoi juf daniek.
    is het daar nog steeds leuk of niet ik hoop dat je snel terug komt.juffrouw ilvy is ziek en hadden we een invaller en Bo en Ik mochten een kaart voor juffrouw ilvy maken en Bo en Ik vonden dat kei leuk om te doen nou dan zie ik je snel xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx jes en groetjes van chantal